10 faktů, které pravděpodobně nevíte o poruchách příjmu potravy

Foto: Unsplash

10 faktů, které pravděpodobně nevíte o poruchách příjmu potravy

O poruchách příjmu potravy existuje mnoho stereotypů a mýtů. Shromáždila jsem několik důležitých faktů o poruchách příjmu potravy, které jste pravděpodobně nevěděli. Všechna tato fakta jsou zásadní pro pochopení, odhalení a léčbu poruch příjmu potravy a také pro rozbití mnoha stereotypů, které naše společnost o těchto nemocech má.

1. Osm z deseti lidí s poruchou příjmu potravy nevyhledá léčbu.1 Existují různé důvody, proč lidé nevyhledají léčbu, včetně stigmatu spojeného s poruchami příjmu potravy, nedostatečného přístupu k léčbě, neuvědomění si, že mají poruchu příjmu potravy, a nedostatečného pojištění.

2. Většina lidí s poruchou příjmu potravy má diagnózu jiné specifické poruchy příjmu potravy a stravování (OSFED).2 OSFED (to je ale slovo!) znamená jakýkoli typ poruchy příjmu potravy, který nespadá do žádné z "primárních" kategorií poruch příjmu potravy. Ačkoli média obvykle prezentují diagnózy poruch příjmu potravy jako mentální anorexii a mentální bulimii, mnohem častější je diagnóza, která nespadá ani do jedné z těchto kategorií. To znamená, že většina poruch příjmu potravy nevypadá tak, jak bychom si představovali, což může ztížit i identifikaci problému. Například omezování (klíčová charakteristika většiny poruch příjmu potravy) si často představíme jako dlouhou dobu bez jídla, ale existuje spousta dalších způsobů omezování, jako je konzumace pouze určitých potravin, pravidelné přijímání pouze velmi malých porcí jídla nebo odmítání jídla před nebo po určité denní době.

3. Poruchy příjmu potravy představují problém v hodnotě 65 miliard dolarů.3 Tyto odhadované náklady jsou za rok a jen v USA. Tyto náklady jsou pouze ekonomické náklady, což znamená, že pocházejí například ze ztráty produktivity a nákladů na léčbu. Kromě toho jsou zde náklady ve výši 327 miliard ze ztráty pohody ročně.

4. Extrémní vybíravost v jídle je porucha příjmu potravy.4 Porucha vyhýbavého restriktivního příjmu potravy (ARFID - další sousto!) byla nedávno uznána jako oficiální nemoc. Pro děti je velmi typické, že jsou vybíravé v jídle, ale pokud zůstávají extrémně vybíravé a začne to zhoršovat jejich zdraví a pohodu, může se jednat o ARFID.

5. Poruchy příjmu potravy se objevují u stále mladších dětí.5 Dříve se vědci domnívali, že typický věk nástupu poruch příjmu potravy je 13 až 19 let. Začínáme však pozorovat, že se poruchy příjmu potravy objevují u stále většího počtu dětí již v 9 a 10 letech.

6. Atypická mentální anorexie je jednou z nejčastějších poruch příjmu potravy. 6 Atypická mentální anorexie je totožná s mentální anorexií, s výjimkou výchozí hmotnosti osoby. Osoby s atypickou mentální anorexií se velmi obávají přibírání na váze a omezují příjem potravy často až do té míry, že ztrácejí velké množství váhy; nicméně; nesmí klesnout pod index tělesné hmotnosti 18,5. V případě, že se jedná o osoby s atypickou mentální anorexií, je jejich váha velmi nízká. Výzkumy ukazují, že psychologické a zdravotní charakteristiky se mezi těmito dvěma nemocemi neliší.

7. Každých 52 minut někdo zemře na poruchu příjmu potravy.3 Ano, čtete správně. Poruchy příjmu potravy jsou jedním z nejsmrtelnějších psychiatrických onemocnění.

8. Chování při poruchách příjmu potravy se obvykle používá ke snížení nepříjemných emocí.7 Poruchy příjmu potravy se netýkají jen jídla, váhy a tvaru. Mnohem více se týkají regulace emocí. Tato funkce je důvodem, proč se mnoho psychologických léčebných postupů zaměřuje na pomoc při učení, jak regulovat a prožívat nepříjemné emoce.

9. Většina lidí s poruchou příjmu potravy má alespoň jedno další psychiatrické onemocnění.8 Výzkumy ukazují, že přibližně 95 % lidí s poruchou příjmu potravy má také úzkost, depresi nebo jiné psychiatrické onemocnění. Toto překrývání znamená, že musíme léčit jak poruchu příjmu potravy, tak další onemocnění.

10. Restriktivní diety patří mezi nejsilnější rizikové faktory vzniku poruchy příjmu potravy A diety nefungují.9 Nenechte se zmást reklamou na přerušované hladovění nebo jiné módní diety. Hubnutí není klíčem ke štěstí. Více o tom, jak se rozejít s kulturou diet, se dozvíte zde.

Zdroje: psychologytoday.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář